Kiemelt Információk

2019/ŐSZI BAJNOKSÁG

 

Bajnokság kezdete: szeptember 16.

Nevezés kezdete: augusztus 22.

 

NEVEZÉSI LAP

Egyszerűsített futsal játékszabályok

1. JÁTÉKTÉR, LABDA:

A játék a fehér vonalak által határolt rész. A vonal a játéktérhez tartozik. A labda 5-ös méretű, illetve, ha a 2 csapat a mérkőzés előtt megbeszéli, akkor 4-es futsal labda is használható!. Az alapvonal mögött a mérkőzés alatt senki nem tartózkodhat! A labdáról minden csapatnak gondoskodnia kell!

 

2. A MÉRKŐZÉS IDŐTARTAMA:

A mérkőzések 2*20percesek. A mérkőzés folyamán az órát csak abban az esetben szabad megállítani, ha félidő van, vagy ha sérülés történik és időkéréskor. A mérkőzések 45 perces váltásban követik egymást. Az adott mérkőzés minden esetben elkezdődik a kiírt időpontban! Abban az esetben, ha mégsem sikerül lejátszani a 2*20 percet a következő mérkőzés kezdési időpontjáig, a bíró köteles lefújni a mérkőzést, vagyis nem kerül lejátszásra a még hátralévő idő! Ezért kérünk minden csapatot, hogy pontosan jelenjen meg a számára kiírt időpontban, mert várakozási idő nincs!! Ha a bíró valamilyen ok miatt nem tud megjelenni, vagy késik, a csapatok akkor is kezdjék el a mérkőzést a kiírt időpontban az eredményt pedig küldjétek el a This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. -ra.

Az olyan félbeszakadt mérkőzéseket, amelyeken kevesebb, mint 30 perc került lejátszásra (időjárási körülmények, áramszünet miatt) újra kell játszani, hacsak a versenyszabályok másként nemrendelkeznek (sportszerűtlen viselkedés miatt félbeszakadt mérkőzés nem kerül újrajátszásra)

 

3. JÁTÉKOSOK SZÁMA:

A mérkőzést két csapat játssza, 5-5 fővel, ezek közül az egyik a kapus. A mérkőzés elkezdéséhez minimum 3 fő szükséges. A mérkőzésnek vége van, ha a meccs folyamán bármely okokból 3 fő alá csökken a játékosok száma egy csapaton belül. Cserélni folyamatosan lehet. Cserezóna az oldalvonal mentén. Előbb a lecserélt játékosnak kell elhagynia a játékteret, utána mehet csak be a másik játékos.

Ugyanaz a játékos egy ligán belül több csapatban NEM játszhat. Ugyanaz a csapat (legalább 3 játékos azonos) az A. és a B. Ligában egy bajnokságon belül nem szerepelhet.

 

4. SZERELÉS:

A csapatoknak egységes (egyszínű) szerelésben kell megjelenniük. Kérünk minden csapatot, hogy, ha nincs más legalább egy fekete és fehér színű pólót vigyen magával a mérkőzésekre.

Stoplis cipő, (a gumis is) használata szigorúan tilos, hernyótalpas lehet! A játékvezető köteles megallítani a játékot, amennyiben olyan játékos lép pályára, akin stoplis cipő van! A játék csak akkor folytatodik, ha az érintett játékos/játékosok elhagyták a pályát vagy cipőjüket a szabályoknak megfelelőre cserélték!

Sípcsontvédő használata engedélyezett!

Biztonság: A játékos nem használhat olyan felszerelést, és nem viselhet semmi olyat, ami veszélyesönmagára vagy egy másik játékosra nézve (beleértve mindenfajta ékszert is).

 

5. IDŐKÉRÉS:

A csapatok a mérkőzés során egy-egy alkalommal egyperces időkérésre jogosultak. 


 6. A JÁTÉK KEZDETE:

 A meccs kezdőrúgással kezdődik. Az egyik félidőt az egyik, a másik félidőt a másik csapat kezdi. A kezdőrúgást a játéktér  középpontjáról kell elvégezni az  ellenfél térfele  felé. A kezdőrúgásnál az ellenfél 3 méternél jobban nem közelítheti meg a  labdát. Kezdőrúgásból közvetlenül NEM érhető el gól. A kezdőrúgást  előrefelé kell elvégezni.

7. KAPUS JÁTÉKA:

A kapusról is van szöglet. A kapus a játékban lévő labdát berúghatja az ellenfél kapujába,( de kézzel semmilyen körülmények között nem érhet el gólt, még akkor sem, ha a labda, játékban van ). Az ellenfélről az alapvonalon túljutott labdát a kapus kidobhatja de, gólt közvetlenül nem érhet el. (Ezt 4 másodpercen belül kell megtennie) A hazaadást és az oldalrúgást a kapus nem foghatja meg. A kapus abban az esetben kaphatja vissza a labdát a csapattársától, amit játékba hozott, ha az ellenfél játékosa hozzáért a labdához, játékmegszakítás történt vagy a kapus átlépi a felezővonalat ( ilyenkor bármennyiszer hozzáérhet). Viszont, ha a kapus mégis játékba avatkozik, akkor közvetett szabadrúgás onnan, ahol a kapus hozzáért, ha az a 6-oson belül volt, akkor a 6-os legközelebbi pontjáról. Ha az alapvonalon megy ki a labda és az ellenfél érintette utoljára, a kapus a labdát minden esetben kézzel hozza játékba. Kirúgás nincs! A labdát a kapus a pályán bárhová dobhatja, de a 6-ost el kell hagyniakell hagynia.

 

8. BECSÚSZÁS:

Becsúszó szerelés nincs!(az elkövetésért közvetlen szabadrúgást kell ítélni!)  Kivéve saját büntetőterületén belül a kapust, feltéve, ha mozdulatával, védésével nem veszélyezteti ellenfele testi épségét! Ha a labda nincs az ellenfélnek megjátszható közelségben, és úgy történik a becsúszás, illetve mentés, akkor a játékvezető nem avatkozik közbe!


9. SZÖGLET, OLDALRÚGÁS:

A szögleteket a sarokpontról kell elvégezni, 4 másodpercen belül. A szögletrúgásból közvetlenül gól érhető el. Az ellenfél 5 méteren belül nem állhat.

Az oldalvonalat elhagyó labdát csak oldalrúgással lehet játékba hozni. A labdát az oldalvonalra kell helyezni, ahol a játékteret elhagyta, vagy ettől a ponttól 25 cm-nél nem távolabbral, a játéktéren kívülre. A rúgó játékosnak a labdát a játéktéren kívül állva, lábbal a játéktérre kell juttatni Az ellenfél játékosainak a letett labdától legalább 5 m-re kell állni. Oldalrúgásból közvetlenül NEM érhető el gól. Az oldalrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. A rúgó játékos csak akkor érhet újra a labdához, ha azt más is érintette már.

Ha szöglet/oldalrúgás elvégzésekor az ellenfél játékosa az előírt távolságnál közelebb van a labdához: az szögletet/oldalrúgást meg kell ismételni és a vétkes játékost figyelmeztetni kell, kivéve, ha előnyszabályt lehet alkalmazni vagy az oldalrúgást végző csapat ellenfele olyan szabálysértést követ el, ami szabadrúgással vagy büntetőrúgással büntetendő

Ha egy ellenfél sportszerűtlenül zavarja vagy akadályozza az oldalrúgást végző játékost: sportszerűtlen magatartás miatt figyelmeztetni kell.

Az oldalrúgás végrehajtásának más megsértése esetén: az oldalrúgást az ellenfél egyik játékosa végzi el. (pl. ha a labda játékba hozatala nem az oldalvonalról történik) 

 10. FEGYELMEZÉS:

A sportszerűtlenség figyelmeztetéssel vagy kiállítással büntetendő.

 1.: sárga lap

Figyelmeztetéssel járó szabálysértések:

Figyelmeztetés jár annak a játékosnak, aki elköveti a következő hét szabálysértés valamelyikét:

·         sportszerűtlen magatartás

·         szavakkal vagy mozdulatokkal tiltakozik

·         a futsal játékszabályainak sorozatos megsértése

·         a játék újraindításának késleltetése

·         az előírt távolság be nem tartása szögletrúgásnál, szabadrúgásnál vagy oldalrúgásnál (védőjátékosok)

·         belépés vagy visszatérés a játéktérre a játékvezető engedélye nélkül, és a csere végrehajtásának megsértése

·         a játéktér szándékos elhagyása a játékvezető engedélye nélkül

Figyelmeztetés jár annak a cserejátékosnak, aki elköveti a következő négy szabálytalanság valamelyikét:

·         sportszerűtlen magatartás

·         szavakkal vagy mozdulatokkal tiltakozik

·         a játék újraindításának késleltetése

·         játéktérre lépés a csere végrehajtásának megsértésével

 2.:2 perc, még visszajöhet a játékos 2 perc után.

Amennyiben gól született a kiállítás alatt, akkor az alábbiak szerint kell eljárni:

 - Ha öt játékos játszik négy ellen, és a nagyobb létszámú csapat ér el gólt, akkor a négyjátékossal játszó csapat kiegészülhet öt főre.

 - Ha mindkét csapat három vagy négy fővel játszik és bármelyik csapat gólt ér el, akkoregyik csapat sem egészülhet ki.

 - Ha öt vagy négy játékos játszik három ellen, és a nagyobb létszámú csapat ér el gólt,akkor a három játékossal játszó csapat egy fővel kiegészülhet.

 - Ha a kisebb létszámú csapat ér el gólt, akkor a csapatok létszáma nem változik.

 

Kiállítással járó szabálysértések:

Kiállítandó az a játékos és cserejátékos, aki elköveti a következő nyolc szabálysértés valamelyikét:

·         súlyos szabálytalanság

·         erőszakos cselekedet (5 perces kiállítás)

·         az ellenfél vagy bármely más személy leköpése (5 perces kiállítás)

·         az ellenfél meggátolása gól elérésében vagy nyilvánvaló gólszerzési lehetőség megsemmisítése a labda szándékos kezezésével (ez nem vonatkozik a saját  büntetőterületén lévő kapusra)

·         a kapura törő ellenfél nyilvánvaló gólszerzési lehetőségének megsemmisítése szabadrúgást vagy büntetőrúgást maga után vonó szabálysértéssel

·         goromba, durva vagy sértő kifejezések, illetve mozdulatok használata

·         ugyanazon a mérkőzésen egy második figyelmeztetés begyűjtése

Kiállítandó az a cserejátékos, aki elköveti a következő szabálysértést:

·         gól vagy nyilvánvaló gólszerzési lehetőség megsemmisítése

A kiállított játékosnak és cserejátékosnak el kell hagynia a játéktér környékét.

 3.:piros - a második 2 perces kiállítás begyűjtése, erőszakos cselekedet, az ellenfél vagy bármely más személy leköpése. 5 perc emberhátrány és a játékos  már nem jöhet  vissza, csak egy csapattársa 5 perc múlva.

 11. SZABÁLYTALANSÁGOK:

 Futsal szabályok szerint. A szabadrúgást 4 másodpercen belül el kell végezni. Szabadrúgáskor az ellenfél 5 méteren belül nem tartózkodhat.A súlyosabb        szabálysértést/sportszerűtlenséget büntetik, ha egy játékos azonos időpontban egynél több szabálysértést követ el.

A szabálytalanságok közvetlen szabadrúgással, büntetőrúgással vagy közvetett szabadrúgássalbüntetendők.

 

Közvetlen szabadrúgással büntetendőszabálytalanságok:

Közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha egy játékos elköveti a következő hét szabálysértés valamelyikét, a játékvezetők megítélése szerint gondatlanul, felelőtlenül vagytúlzott mértékű erőbevetéssel:                                            

·         megrúgja vagy megkísérli megrúgni az ellenfelet

·         elgáncsolja az ellenfelet

·         nekiugrik az ellenfélnek      

·         testtel támadja az ellenfelet

·         megüti vagy megkísérli megütni az ellenfelet

·         ellöki az ellenfelet

·         lábbal támadja az ellenfelet

Közvetlen szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha egy játékos elköveti a következőhárom szabálysértés valamelyikét:

·         az ellenfelet visszatartja

·         az ellenfelet leköpi

·         szándékosan kézzel érinti a labdát (kivéve a saját büntetőterületén belül tartózkodó kapust)

A közvetlen szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni, ahol a szabálysértés történt.

A fent említett szabálysértések a halmozott szabálytalanságok.

 Büntetőrúgásjár, ha a felsorolt tíz szabálysértés valamelyikét egy játékos a sajátbüntetőterületén követi el, tekintet nélkül a labda helyzetére, feltéve, hogy a  labda    játékbanvan.

 Hat méterről kell elvégezni. A labdát a hatos vonalára kell tenni, egyenlő távolságra a két kapufától. A rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell. A kapusnak a  gólvonalon kell  állni és előre a rúgás pillanatáig nem mozdulhat el. Oldalra a gólvonalon bármely irányban mozoghat. Minden más játékosnak a játéktéren belül kell  lenni, a büntetőterületen kívül kell  állni, a büntetőpont mögött, legalább 5 m-re a labdától és a rúgást végző játékost nem szabad akadályozni.

Halmozott szabálytalanságnaknevezzük a közvetlen szabadrúgásokat maga után vonó cselekedeteket, amelyekből a csapatok félidőnként 5-5-t követhetnek el. Az 5. szabálytalanság megtörténtekor a játékvezető figyelmezteti a vétkes csapatot.

Az első öt szabálytalanság esetén:

·         sorfal állhat a rúgó játékos elé

·         az ellenfél játékosainak minimum 5 m-re kell a letett labdától állni

·         a szabadrúgásból közvetlenül érhető el gól.

A 6. szabálytalanságnál, és az azt követőeknél következik a 10 méterről (a két kapufától egyenlő távolságra) elvégzendő közvetlen szabadrúgás, melynél sorfal nem állítható:

A hatodik szabálytalanságtól kezdve az alábbiak szerint kell eljárni:

·         a kapus nem állíthat sorfalat

·         a rúgást végző játékost egyértelműen azonosítani kell

·         a kapusnak a büntetőterületen belül, a labdától legalább 5 m-re kell állni

·         a rúgást végző játékos kivételével valamennyi játékosnak a labda képzeletbeli vonala mögött, legalább 5 m-re a labdától kell állni, úgy hogy a rúgást végző játékost nem akadályozhatják a rúgás kivitelezésében.

·         a rúgást végző játékosnak a labdát előre, a kapura kell rúgni, nem passzolhatja le egy csapattársnak

·         a rúgás után nem érintheti egy játékos sem újra a labdát, mindaddig, míg azt a kapus nem érintette, vagy a labda a kapufákról vissza nem pattant;

·         6 m-en belül a gólvonaltól nem lehet egy szabadrúgást sem elvégezni. Ilyen esetben büntetőrúgást kell ítélni

·         ha a 6. szabálytalanság a kapuvonaltól távolabb, mint 10 m-re történt, akkor az ellenfél a büntetőrúgást 10 méterről végzi

Ha a 6. szabálytalanság a kapuvonaltól 6 m és 10 m közötti sávban történik, a játékos választhat, hogy a sorfal nélküli közvetlen szabadrúgást a szabálytalanság helyéről (közelebb mint 10 m) vagy 10 m-ről végzi el.

 

Közvetett szabadrúgással büntetendőszabálysértések:

Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára, ha a kapus elköveti a következő négy szabálysértés valamelyikét:

·         kézzel vagy lábbal négy másodpercnél tovább birtokolja a labdát saját térfelén

·         a labda korábbi megjátszása után a saját térfelén ismét érinti a csapattársa által szándékosan hozzárúgott labdát anélkül, hogy azt az ellenfél játékosa megjátszotta vagy érintette volna

·         saját büntetőterületén belül kézzel érinti a csapattársa által szándékosan hozzárúgott labdát

·         saját büntetőterületén belül kézzel érinti a labdát, amit közvetlenül az egyik csapattársa által elvégzett oldalrúgásból kapott

Közvetett szabadrúgás jár az ellenfél javára akkor is, ha a játékvezető véleménye szerint egy játékos:

·         veszélyesen játszik az ellenfél jelenlétében

·         akadályozza az ellenfél mozgását

·         gátolja a kapust abban, hogy a kezében tartott labdától megszabaduljon

·         saját csapattársával szemben elköveti azon kilenc szabálysértés valamelyikét, amely az ellenféllel szemben elkövetve közvetlen szabadrúgással büntetendő

·         bármilyen más szabálysértést követ el, amelynél a játékot meg kell állítani egy játékos figyelmeztetése vagy kiállítása céljából

A közvetett szabadrúgást arról a helyről kell elvégezni, ahol a szabálysértés történt.EZEN JÁTÉKSZABÁLYZATBAN NEM TÁRGYALT KÉRDÉSEK ESETÉN A FUTSAL 2011-ES SZABÁLYKÖNYVE AZ IRÁNYADÓ.

Nemzeti Sport Online

UEFA.com - News

origo.hu - futsal